OPŠTA BESPARICA „GASI“ KLUBOVE

0

Sve više klubova u regionu se suočava sa finansijskim problemima. Najnovija informacija stigla nam je iz Severne Makedonije gde je Renova zbog besparice odustala od Prve lige i zameniće je Gostivar. Pominje se učesnik kvalifikacija Lige koferencije Akademija Pandev koju je osnovao slavni makedonski fudbaler Goran Pandev. U međuvremenu ostali su bez nekoliko prvotimaca i to je prva naznaka da se nešto kuva. Procene su da jednom makdomskom superligašu za jednu sezonu ima troška oko 700.000 evra.

Ako poredimo sa našom Super ligom, otprilike u opticaju je slična cifra, ako ne računamo Zvezdu, Partizan i još nekoliko ekipa iz vrha koji izdvajaju znatno više sredstava. Bar za sada naši superligaši se dovijaju i snalze kako znaju i umeju, i niko nije izrazio spremnost da povuče tako radikalan potez.

Kako idemo ka nižim rangovima problem je sve više izražen. Od prvoliogaškog takmičenja odustali su OFK Žarkovo i fuzionisani Proleter, koji se odrekao statusa prvoligaša u korist RFK Novog Sada 1921. U amaterskom fudbalu klubovi jedva preživljavaju i već nekolicina je odustala ili se spremaju da istupe. Dinamo iz Vranja je još zimus odustao od Srpske lige, Istok. Feniks 1995 se fuzionisao sa Jedinstvom, i dosadašnji vlasnik je javno rekao da Srpska liga samo donosi rashode, bez dinara zarade. Borac iz Sakula je prošle nedelje obavestio FSV da odustaje od Srpske lige. Takođe, neizvesna je sudbina dojučerašnjeg prvoligaša Kabela.

Najsvežije informacije dolaze iz Srpske lige, Beograd, gde nekolicina klubova ozbiljno razmišlja da odustane od takmičenja. Posebno bode oči vest da se slavni “Romantičari” nalaze u vrlo delikatnoj situaciji. Jesenji prvak je gajio velike ambicije i maštao o povratku na nekadašnje staze, kada se to izjalovilo, čelnici su podneli ostavke. Skupštinu je sazvao odlazeći predsednika Saša Stevanović, ali je zbog nedostatka kvoruma odložena za 17. juli. Sutra bi trebao da trener Stevan Kuzmanovski izvrši prozivku ali je neizvesno koliko će se igrača pojaviti na Karaburmi, pogotovu što klub nije izmirio potraživanja prema zaposlenima.

BASK je proteklu sezonu odigrao sjajno kao filijala superligaša Čukaričkog, i utoliko je čudnije da se pominju u negativnom kontekstu. Očigledno je da vlasnik nije spreman da klub dalje finansira, mada je sekretar Ocokoljić demantovao glasine. Ako bude tako, superligaš sa Banovog brda će raskinuti saradnju. Među klubovima koji bi trebalo da naslede „sokolove“ pominje se bivši prvoligaš OFK Žarkovo. Među klubovima koji se pominju u kombinacijama da se fuzionišu, ili odustanu od lige je Studentski grad, mada su veće šanse da nastave prvenstvo.

U zonama je problem više izražen zbog brojnosti klubova i poteškoća u funkcionisanju. Nekoliko zonskih liga je okončalo prvenstvo nekomletno, jer su pojedini ligaši još ranije istupili. Iznenađuje da se pominje ime Sremčice koja je do poslednjeg kola važila za jednog od favorita za povratak među srpskoligaše. Bivši srpskoligaš Leštane takođe razmišljaju da odustanu kao i Zvezda iz Konatica.

Za InfoLo Sport M.Ašković

Оставите одговор