Omer Ametović Beli : “ Borićemo se kao tigrovi „

0

Sve je bliži čas kada će zvono u ringu označiti start 64. Zlatne rukavice koja se ove godine održava u gradu sporta i boksa, Loznici od 15-18.12.2021 godine. Reprezentativci Srbije vredno treniraju u Loznici i sa nestrpljenjem očekuju prve borbe koje su, nakon žreba u sredu ujutru, na programu istog dana. Na Zlatnoj rukavici nastupiće preko 100 boksera iz različitih krajeva sveta. Među njima i udarne igle mladog talasa srpskog boksa poput Aličića, Memića,  Omerovića…

Jedan od njih koji je imao priliku da se okuša na Svetskom prvenstvu u beogradskoj areni, gde je uspeo da prođe prvi krug takmičenja, je i Omer Ametović popularni Beli („Leti sam bio crn a zimi beo pa otuda Beli“). Mladi srpski bokserski as, četvorostruki šampion Srbije, dva puta bronza sa evropskih šampionata, Zlatna juniorska rukavica Srbije 2021. Zajedno sa Aličićem i Memićem  najmlađi učesnik najveće svetske bokserske smotre. Imati 19 godina a osvojiti sve ovo nije ni malo lako.

“ Boks sam počeo da treniram pre 12 godina. Kad sam imao sedam godina drug me je odveo na jedan bokserski trening u mom rodnom Somboru. Svideo mi se, počeo sam da treniram i evo tu sam gde jesam u reprezentaciji Srbije, o čemu sam oduvek maštao i bio siguran da ću jednog dana to i postići “ – započinje razgovor Omer.

Svedoci smo da se boks ponovo vraća na Svetsku scenu tamo gde je nekada i bio. Tadašnja Jugoslavija, kasnije Srbija, iznedrila je mnoštvo velikana, osvajača svih mogućih odličja, evropskih, svetskih i olimpijskih. Sa dolaskom Nenada Borovčanina, rođenog lozničanina, srpski boks je krenuo uzlaznom linijom.

Желим да српском боксу вратим стари сјај “ moto je Nenada Borovčanina, dosadašnjeg predsednika Bokserskog saveza Srbije, koji je na nedavnoj Skupštini dobio novi četvorogodišnji mandat a na osnovu predloga čak 38 klubova.

“ Moram ovim putem da se zahvalim gospodinu Nenadu Borovčaninu koji je najzaslužniji za povratak boksa na veliku scenu. Obezbedio je maksimalne uslove za reprezentaciju i da nije njega ne bi ni bilo naših dobrih rezultata“ – sa dužnim poštovanjem razgovor nastavlja Beli.

Kad u životu nešto volite i tome se posvetite uspeh dolazi sam po sebi.

“ Boks je moj život i ne mogu zamisliti svoj život bez boksa. Njemu sam posvetio celokupni dosadašnji život i ne kajem se. U boksu sam se pronašao, volim ga i živim od boksa. Da nije boksa možda bi me odvukla ulica i loše društvo pa sam zahvalan svakoj osobi koja me je usmerila na ovaj sport. Ovako nemam vremena ni za šta osim da treniram. Svaki moj dan je ispunjen boksom i planiran je od ustajanja do spavanja. Ustajem u sedam sati i već sam u pola osam na prvom treningu. Svaki dan su tri treninga a između treninga stignem da se istuširam, jedem i malo odmorim. Uveče jedva čekam da legnem u krevet i zaspim da bih sutradan bio spreman na nove izazove.

Da nije boksa verovatno bih se bavio dedinim zanimanjem keramičara sa kim sa radio i učio tanat. A da moram da biram neki drugi sport bio bi to MMA jer volim adrenalin koji me maksimalno diže kao da lebdim. Volim borbu prsa u prsa, non stop fajt. Takav sam i u bokserskom ringu iz kojeg skoro uvek izlazim krvav pa me stalno šiju „. (“ nemam stalnu šnajderku „- haha).

64.Zlatna rukavica održava se ove godine u Loznici.

“ Iako je moja prava kategorija do 48 kg, na Zlatnoj rukavici ću nastupiti u kategoriji do 51 kg. Sigurno će biti velika konkurencija obzirom na rejting koji ova manifestacija ima u svetu boksa. Sigurno da neće biti loših boksera a znatan broj dolazi iz inostarnstva što pojačava komkurenciju. U našoj ekipi ima dosta dobrih boksera. Očekujem da će neki od nas osvojiti zlatne medalje (Pinja, Memić, ja..). Što se tiče Zlatne rukavice bitno je da ostane u Srbiji a ko će je od nas poneti nije ni bitno.

Svim mladim od 7-18 godina preporučio bih da jednom odu na bokserski čas i oprobaju se. Ja sam tako uradio, svidelo mi se i marljivim i predanim radom došao do statusa seniorskog reprezentativca.

Siguran sam da će ljubitelji boksa u ova tri dana ispuniti Lagator. Nemam sumnje u to. Ipak ovim putem ih pozivam da dođu u Lagator u što većem broju da nas bodre, kao što su nas bodrili i u Areni. U ime svih nas sigurno im mogu obećati da se nećemo obrukati. I ako se desi da izgubimo neku borbu borićemo se kao tigrovi do poslednjeg atoma snage“ – završava razgovor Omer Ametović Beli.

Svim ljubiteljima boksa i sporta u Loznici ništa ne preostaje osim da ispune Lagator i da krovovima ovog zdanja odjekuje onaj pobednički huk i klicanje Beli Beli Beli…

Оставите одговор