Ne skidaj osmeh sa lica nikada. Rođeni si šampion

0

Iskren, pleni šarmom, intiligentan, komunikativan, druželjubiv, samopouzdan, neko ko zna šta mu je životni cilj a tek zakoračio u punoletstvo, neko ko ne skida osmeh sa lica. Pogodili ste o kome je reč: Semiz Pinja Aličić. Teško je napisati nešto novo o ovom momku, biseru Svetskog boksa a što nisam napisao za vreme dok sam pratio njegove borbe. U ovoj priči osvrnuću se na neku sasvim drugu dimenziju.

Svaki poraz je bolan, bez obzira kakav je. Još kad se to dogodi jednom osamnaestogodišnjaku, koji svaki dan sanja o pobedama, titulama, nekom ko je ceo svoj dosadašnji život posvetio plemenitoj veštini, taj bol nije lak. Poraz koji doživi na ringu, suze koje naviru iz dečačkih očiju povodom tog poraza, treba izdržati.

Nekoliko sati po završetku meča koji je izgubio od litvanskog boksera Skurdelisa, kada sam po ko zna koje veče uspostavio kontakt sa ovim divnim mladićem, kojeg bi svaka majka poželela, da popričamo o borbi koja mu predstoji ili da proćaskamo o onoj koju je tek okončao, doživeo sam po prvi put da nema onog vedrog, obećavajućeg, dečačkog osmeha .

“ Nije da ga nema, ali nije onakav kakav je bio” – utučen, kroz zube je prozborio Pinja..

Tad shvatite koliko je Pinji teško pao poraz u večerašnjem meču.I kao neko koji je 42 godine od njega stariji uđete u priču samo sa jednim ciljem a to je da na kraju razgovora opet budete preplavljeni onim prelepim, toplim, dečačkim, šampionskim osmehom, koji me je već danima oplemenjivao i činio da se osećam srećnim i  ponosnim što sa njim pričam danima , kao sa nekim s kim se znam 100 godina a a nikad se još nismo sreli u životu.

“ Zadovoljan sam kako samo odradio borbu, ali nije bila pobeda”– ovim rečima brilijanta svetskog boksa i siguran sam olimpijskog pobednika u Parizu 2024 godine, započela je moja ali i njegova borba za povratak osmeha koji je jedinstveni imidž Pinje Aličića.

“ Mislim da realno nisam bio lošiji suparnik i da je jednoglasna odluka sudija totalno neverovatna i nerealna Jesam bio u drugoj rundi u nokdaunu ali smatram da je vrlo brzo i njemu sudija morao da broji. Siguran sam da sam bio bolji u prvoj rundi a apsolutno sigurno tvrdim da je litvanac u trećoj rundi bio slabiji od mene. Ali sudije su mislile drugačije i ne preostaje mi ništa drugo nego da se pomirim sa tim” – vidno ozlojeđen sudijskom odlukom da bude poražen, otvara dušu Pinja.

Protivnik je bio stariji, fizički jači,telo formirano, zreliji, iskusniji. U odnosu na njega Pinja je tek na početku definitivnog razvoja tela, ima dosta prostora da ojača po pitanju snage, iskustva, zrelosti i još toga sigurno. Pinja je bio najmlađi bokser na Prvenstvu, ostvario dve pobede i malo mu je nedostajalo da dođe do medalje koju je toliko želeo. Tehnički ni malo slabiji ne samo od litvanca već i od većine drugih boksera. Možda nije na nivou kubanaca ali ima vremena da i njih sustigne. Taktički dobro pripremljen od strane trenera. Mentalno jak za svojih 18 godina, doduše ne još dovoljno ali sa godinama i iskustvom koje će steći i tu će napredovati mnogo.Ostvario je dve pobede, dogurao do 1-8 finala. Za juniorskog svetskog prvaka malo li je biti, na prvom seniorskom nastupu, u kategoriji gde se prijavio rekordan 51 učesnik, među 16 najboljih.

Dalji razvoj njegove karijere je u njegovim rukama i rukama njegovih trenera koji imaju velike zasluge za ono što Pinja danas jeste. Siguran sam da ga na putu do zlata na Olimpijadi ništa neće poremetiti.

“ Smatram da nisam nikog izneverio, svoje trenere, publiku koja me je nosila u svakoj borbi, svoju zemlju Srbiju”.m

Nisi nikog razočarao. Pinjo majstore najvažnije je u životu da ne izneveriš samog sebe i siguran sam da se to neće desiti nikada.

Bilo bi lepo da si pobedio ali i ovako ne možes biti nezadovoljan. Do sada si u svojoj karijeri ostvario ono što niko nije i treba da budeš ponoan na sebe. Svi mi koji smo te pratili na ovom prvenstvu, a neki koji te prate od početka karijere, moramo da ti kažemo:

Pinjo ti si naš šampion, junak ovog svetskog prvenstva. Ti si naš i kad pobeđuješ i kad gubiš. Uz tebe smo bez obzira šta se dešavalo ili će se desiti na ringu. To dobro znaj.

Za nas si veliki heroj dečačkog osmeha.

I posle ovakve detaljne analize desilo se ono što sam hteo da se desi na kraju ovog našeg razgovora. Osmeh koji pleni vratio se u svom punom svom sjaju.

Pinjo majstore ne skidaj ga nikad sa svog lica. Jedva čekamo da taj osmeh vidimo dok ponosno budeš stajao na pobedničkom postolju sa zlatnom medaljom oko vrata, u Parizu, gradu svetlosti i sa jakim emocijama, sa ponekom suzom iz tih plemenitih očiju, ponosno budeš pevao himnu tvoje Srbije.

Samo napred majstore! Rođeni si šampion. I ne skidaj osmeh sa lica nikada.

 

Оставите одговор